dilluns, 5 d’octubre del 2015

Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona: fons documental de la parròquia de Sant Esteve de Castellar del Vallès

Detall d'un dels pergamins digitalitzats


L’Arxiu d’Història de Castellar ha dut a terme la digitalització del fons documental de la parròquia de Sant Esteve de Castellar custodiat a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona (APSMP), gràcies a un acord de col·laboració entre tots dos arxius.
La història d’aquest fons documental comença l’any 1561, quan la nostra parròquia es va unir a la Reverent Comunitat de Beneficiats de Santa Maria del Pi mitjançant una agregació canònica decretada pel Papa Pius IV. Des d’aleshores i fins al segle XIX, les rendes de la parròquia de Sant Esteve de Castellar van servir per a sufragar la solemnitat de l’Ofici Diví de la basílica del Pi. 
Entre la documentació ara digitalitzada en destaca la que va generar tot el procés d’agregació. També hi trobem una sèrie de trasllats de documents medievals d’algunes masies de Castellar, que van ser recopilats per demostrar els límits jurisdicionals de la parròquia de Sant Esteve en un llarg plet que va mantenir contra la parròquia veïna de Sant Feliu del Racó.
L’APSMP també s’ha fet càrrec de la restauració d’alguns documents importants i ha enllestit un inventari exhaustiu –que esperem publicar properament– dels prop de tres-cents documents que formen aquest fons i que abasten del segle XII fins al XIX.
L’acord de col·laboració entre l’APSMP i l’AHCVA també inclou la realització d’un estudi d’aquesta documentació que aportarà noves dades per a la història de Castellar i de les institucions implicades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada