divendres, 22 d’abril del 2016

T’AGRADARIA UN MUSEU D’HISTÒRIA DE CASTELLAR?

ESTÀ A LES TEVES MANS!


Vota clicant aquí!                (instruccions).

Del 23 d'abril al 21 de maig, ambdós inclosos, pots votar al procés de Pressupostos participatius 2016. Cada persona podrà votar fins a 3 propostes. L’Arxiu d’Història de Castellar ha presentat un projecte perquè els castellarencs puguem disposar d’un museu que ens apropi a la nostra pròpia historia. Aquest és el projecte que proposem:

PROPOSTA DE MUSEU D’HISTÒRIA DE CASTELLAR
Castellar del Vallès és una vila amb molts mil•lennis d'història. En aquest indret del Vallès, entre la muntanya i la plana, s'hi ha viscut des de la prehistòria. Ibers, romans, visigots hi van deixar petjada fins a la fundació de les parròquies i ermites medievals que van ser el nucli del poble. A l'època moderna es va anar configurant la vila que coneixem ara, primer amb el gran creixement de la vinya i més tard entrant de ple en el procés industrialització.

A l'Arxiu d'Història de Castellar es conserven documents i objectes de totes aquestes èpoques, que s'han anat recollint en els darrers trenta anys. La tasca de recerca que s'ha dut a terme ha ajudat a comprendre millor cadascun d'aquests moments històrics i a generar un coneixement sobre la vida i la transformació de la nostra població.

Actualment, a la vila no hi ha cap espai expositiu que mostri tota aquesta història de segles que ajudi a comprendre d'on venim, qui som i apunti d'alguna manera cap on anem. Tanmateix, el creixent interès per la història del nostre poble (Jornades Europees del Patrimoni, Itineraris, grups del Facebook, col•lecció l'Abans), fa que ens animem a presentar aquesta proposta que pretén oferir a la ciutadania un lloc de trobada amb la seva història.

D'altra banda, hem comprovat que existeix la necessitat per part dels centres educatius de la vila de tenir un lloc de referència pel que fa als aspectes històrics i de transformació social. Aquest nou espai expositiu modern i didàctic pretén oferir un suport eficient a l'hora de transmetre els coneixements bàsics de Ciències Socials de forma propera i amena.

DESCRIPCIÓ DE LA PROPOSTA
L'espai expositiu es trobarà a la Casa Ribas, en el casc antic, on ara mateix hi ha l'Arxiu d'Història, equipament municipal que disposa d'una planta baixa amb una sala per a exposicions temporals, un primer pis dedicat a la recerca i consulta, i un segon pis amb dues grans sales a on es pretén instal•lar el nou espai expositiu. La Casa Ribas, un edifici patrimonial catalogat, té totes les condicions necessàries per acollir visitants i es troba situada en un lloc de fàcil accés i adient per donar a conèixer la història de la vila.
El nou espai expositiu pretén cobrir una mancança històrica a la nostra vila. La proposta està alineada amb les noves formes de transmissió no formal del coneixement, lluny de les col•leccions de materials disposats en vitrines dels museus tradicionals. Per aquest motiu, el nou espai comptarà amb una sèrie de panells explicatius, espais per a projeccions i dos dispositius tàctils multimèdia on es podrà entendre l’evolució del poblament històric de Castellar. D'altra banda, l'espai pretén mostrar algunes de les peces més representatives de la seva història i oferir rèpliques d'objectes històrics per tal de que els centres educatius i el públic en general els pugui manipular i entendre millor.
L'espai quedarà establert de forma que es pugui adaptar a les necessitats de cada moment, per exemple a les visites escolars. El sistema proposat podrà fer que part dels panells puguin quedar enrotllats per tal d’alliberar l'espai i oferir la informació de forma adequada a cada tipus de visita (infants, públic general, instituts...) D'altra banda, en els expositors instal•lats en llocs estratègics es podran mostrar les peces més representatives de la història de la vila.
El nou espai expositiu constarà de dues sales, totes dues adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i per a infants. En la primera sala es farà un recorregut per la història de la vila a través del temps, des del poblament prehistòric a l'època moderna, amb l'explicació del període, els jaciments o configuració del poble en aquell moment, reproducció de documents i fotografies, etc.. La segona estarà dedicada a l'època contemporània i dividida en dos àmbits, l’àmbit rural i l'àmbit industrial.
Els dos espais expositius estaran disposats en format de plafons i la informació s'oferirà a través de grans vinils. En les sales podrem trobar peces arqueològiques i objectes històrics significatius, integrats dins l'espai expositiu. Tanmateix per a cada període està previst que es projecti una gravació sobre un personatge de l'època (gravació que es pretén fer conjuntament amb l'Esbart Teatral) que ens expliqui com era la vida en aquell moment.
Per últim, integrats en l'espai expositiu, una sèrie de dispositius tàctils multimèdia ens ajudaran a aprofundir en el coneixement de l'època. Gràcies a aquests dispositius la informació es podrà anar ampliant i adequant a les noves troballes.
El pressupost que es presenta va destinat al cost d'efectuar la instal•lació de l'espai expositiu i la compra del material necessari. En cap cas es pretén destinar a la realització dels continguts de l'exposició.
El nou espai expositiu està destinat a ser utilitzat tant pel públic en general com pels centres educatius, ja que pretén abastar un ampli ventall de públic de forma didàctica i efectiva.
Vota clicant aquí!                (instruccions).